שאלות ותשובות
מהו קורטיזון וכיצד הוא מסייע בטיפול בכאב?
קורטיזון הוא הורמון טבעי אשר מופרש בגוף מבלוטת יותרת הכליה. זהו הורמון חיוני ביותר במטבוליזם הגוף, בלעדיו אין חיים. קורטיזון הוא גם תרופה נוגדת דלקת החזקה ביותר הקיימת. ברוב המקרים כאב מופיע לאחר תהליכים דלקתיים ברקמות הניזוקות כגון מחלת osteoarthritis או שחיקת סחוס המפרקים, דלקת פרקים, פריצת דיסק בעמוד שידרה, אזי יש הגיון רב בהזרקת קורטיזון לאזורי דלקת. אומנם קורטיזון יכול לגרום לעליה בלחץ דם, עליה ברמת סוכר בדם (אצל חולי סכרת) האצת בריחת סידן osteoporosis, אגירת נוזלים או השמנת יתר, הביטוי של אלה בשימוש כרוני בכדורים, לתקופות ארוכות. בהזרקות בודדות אין חשש מתופעות לוואי המדוברות ואם מופיעות הם לזמן מוגבל מאוד.
איך מטפלים בבעיות גב?
כאבי גב נפוץ מאוד בכלל אוכלוסיה. יתרה מזה כ-80% מאוכלוסיה תסבול מכאבי גב תחתון בזמן נתון בחייה. כאבי גב יכולים להופיע ממקור שלדי (חוליות, שרירים ורצועות סביב החוליות), עצבי (שורשי עצבים יוצאים מחוט שדרה) או מעורב משני הגורמים. כ 10% ממקרי כאבי גב תחתון יכול להופיע כאב עצבי בזמן נתון.הדבר מתבטא בכאבים מקרינים לאורך רגל או שתי רגליים. הסיבה עיקרית לכאב עצבי הוא בלט או פריצת דיסק באוכלוסיה צעירה והצרות תעלת עמוד שידרה אצל אוכלוסיה מבוגרת. להבדיל מכאב גב שזה כמו לחץ וכאב חד, הכאב עצבי מתבטא כמו זרמי חשמל, דקירות, נמלול ורדימות. כל זה מופיע בגלל שתי סיבות עיקריות : לחץ על עצבים ותגובה דלקתית בסביבת פריצת דיסק אשר גורמת לאודם ותפיחות שורש העצב
בתחילה עוצמת הכאב עשויה להיות גבוהה ביותר ולגרום לריתוק מלא של המטופל למיטתו. למרות חומרת התסמונת בזמן התרחשותה, מחקרים קליניים מראים כי רוב הסובלים ממנה יזכו להחלמה תוך מספר שבועות (כ 50% מהסובלים מחלימים תוך 6 שבועות). עובדה זו מקשה במידה רבה על הערכת התוצאות ארוכות הטווח של ההתערבויות הטיפוליות השונות המבוצעות בזמן התקף, כפי שיוסבר בהמשך. רק במיעוט מן הלוקים בתסמונת תידרש התערבות ניתוחית (פחות מ 20% מהסובלים).
היות ורוב הכאב ממקור דלקתי כטיפול בקו ראשוני ההמלצה היא לקיחת תרופות נוגדי כאב ונוגדי דלקת אם אין הוראת נגד עקב מחלות רקע. למרות שהספרות הרפואית אינה תומכת במנוחה מוחלטת בימים הראשונים של התסמונת רצוי לא להגזים בפעילות גופנית. באופן טבעי כפי שנאמר למעלה הכאב כל כך חזק שזה ימנע מהחולה פעילות יתר. חשוב לציין שאין מקום להזרקת קורטיזון בשריר או לקיחת קורטיזון פומי לטיפול הדלקת בתוך תעלת עמוד שידרה. אין שום הצלחה טיפולית בשיטה זו הדבר רק יכול לגרום לתופעות לוואי קשורות לקורטיזון. כמו כן טיפול פיזיותרפי הוכח ביעילותו לטווח של שבועות בודדים בפריצות דיסק אקוטי. יש לציין שלחולה כאוב כל כך מאוד לא נעים לקבל טיפול פיזיותרפי. במקרים שהכאב בלתי נסבל או שאינו נרגע יש לטפל בהזרקות סטרואידים לחלל אפידוראלי במסגרת רפואה לשיכוך כאב. תכלית ההזרקה האפידוראלית היא, לפיכך, לחשוף את האזור הנגוע לריכוז גבוה של סטרואידים ולהקטין את הלחץ והדלקת להם נתון שורש העצב.
טכנית, קיימות שתי שיטות הזרקה: האחת (מסורתית) היא הזרקה אינטרלמינרית – כלומר החדרת מחט אל החלל האפידוראלי בקו האמצע של הגב. ההזרקה בשיטה זו מבוצעת במרכז המומחים טופ מדיקל בחדר טיפולים. השנייה (חדשה יותר)- היא הזרקה טרנספורמינלית- בה מוחדרת המחט תחת שיקוף רנטגן, בגישה צדדית. לנקב הנויראלי ההבדל המשמעותי בין שתי שיטות הזרקה הוא באופן בו מתפזר החומר המוזרק בחלל האפידוראלי: בעוד שבהזרקה אינטרלמינרית עיקר החומר מתרכז בחלקו האחורי של החלל האפידוראלי ולפעמים התרופה שהיא נוזלית עלולה להתפשט דווקא לצד הנגדית (מקום הלחוץ ע"י פריצת דיסק מהוה מכשול לפיזור), הרי שבהזרקה טרנספורמינלית הסטרואידים מגיעים אל חלקו הקדמי של החלל האפידוראלי, אשר בו ממוקם הדיסק הפרוץ והתרופה מתרכזת במלואה במדור הדלקתי. יתכן שיש לכך ביטוי במידת היעילות של שתי השיטות, בשיטה אינטרלמינארית לרוב נזקקים לשתים או שלוש הזרקות בהפרש של 3 שבועות למרב ההשפעה. לעומת זה בגישה טרנספורמינלית זריקה אחת תחת שיקוף יכולה להספיק.
האם הזרקת סטרואידים אפידוראלית נחשבת לפעולה בטוחה?
הזרקת סטרואידים אפידוראלית נחשבת לפעולה בטוחה יחסית והסיבוכים ממנה נדירים. אי נוחות של הטיפול מסתמנת בדקירה קטנה ובהזרקת חומר הרדמה מקומי. הטיפול נעשה באופן סטרילי ביותר לכן סיכוי של זיהומים זניח מאד. לעיתים רחוקות מאוד יש תלונות של כאבי ראש אחרי הזריקה. אין לחשוש מפגיעה לעצבים או חוט שידרה כי זה לא קורה. אסור לבצע את הטיפול לחולה לוקח מדללי דם מסוג קומדין, פלביקס, פרדקסה. אליקואיס, קסרלטו במידה ולוקחים אחת מהתרופות יש ליידע את הרופא במידי. אספירין לא מהוה סכנה ולכן אין צורך להפסיקו.
מהו טיפול גלי רדיו?
גלי רדיו או Radiofrequency Treatment סוג של טיפול פולשני בו מוחדרות בהרדמה מקומית ותחת הנחית שיקוף רנטגן או מכשיר Ultrasound מחטים מיוחדות לקרבת העצב המוליך את הכאב ולנתק את הפעילות שלו ע"י הפעלת זרם חשמלי חיצוני. ישנם שני סוגי זרמי חשמל. אחת גורם להתחממות בקצה המחט ובקרבת העצב בכך משתק את הפעילות שלו, מה שניקרא "צריבה", השני זרם חשמלי אשר גורם לבלבול של תאי עצב והפסקת שידור של כאב. באיזה סוג של זרם יופעל יהיה תלוי במקור הבעיה וסוג העצב מעורב בכאב (עצב תפקודי או תחושתי בלבד). טיפול כזה נחשב כמחליף ניתוח, כמובן ומיקרים מסוימים , יעילותו לשיכוך כאב מחצי שנה עד לשנתיים. הטיפול אמבולטורי, מבוצע תחת הרדמה מקומית ללא כאב.
לאחרונה שימוש בטיפול גלי רדיו התרחב גם לתוך המפרקים. ניסיון קליני ומחקרים ראשוניים מראים השפעה נוגד דלקת כאשר שדה חשמלי מופעל בתוך המפרק. במגוון רחב מחלות אורטופדיות כגון אוסטאוארטריטיס (דלקת פרקים ממקור שחיקת סחוס המפרק), כאבי קרסול כרוני לאחר נקעים או ניתוחים של קרסול (כגון Sinus Tarsi Syndrome ), כתף קפואה, תסמונת שרוול המסובב של הכתף (Rotator Cuff Syndrome ) הכאב ממקור דלקתי ולכן הטיפול בגלי רדיו יעיל מאוד.